De acties tegen ISW-docent Laurens Buijs voeren socioloog Erik van Ree terug naar de lang vervlogen tijden van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij studeerde aan de UvA en was lid van een maoïstisch georiënteerd ‘Agitatiekollektief’, met als core business een strak georkestreerde kritiek op de collegestof.

“Voor ons was alle niet-Marxistische wetenschap geen wetenschap. Onze interventies waren zodanig dat colleges moeilijk te geven en te volgen waren, iets waar ik nog altijd met een zekere schaamte aan terugdenk. Het nieuwe agitatiekollektief is gevallen over Buijs’ negatieve commentaren op het begrip ‘non-binariteit’ en beschuldigt hem van ‘beweringen zonder wetenschappelijke basis’ en van ‘discriminatie jegens non-binaire mensen’. Buijs zou een ‘gevaar voor de veiligheid van studenten’ vormen. Naar mijn mening slaan de studenten de plank op beide punten mis.”

“Bij de huidige stand van de kennis zijn Buijs’ ideeën niet zozeer onwetenschappelijk als wel onbewezen hypothesen. Maar dat geldt ook voor die van zijn tegenstanders.”

Lees dit sterk opiniestuk van socioloog Erik van Ree verder op Folia.nl.