In een recente publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Trends in Chemistry van Cell Press onderzoeken onderzoekers van de Universiteit Twente de mogelijkheden van 3D-printen van keramiek in micro-optica. Deze piepkleine keramische structuren kunnen mogelijk worden gebruikt om licht te genereren en informatie op te slaan. “Laten we keramiek zo klein maken dat het licht kan manipuleren.”

“In plaats van iets gigantisch te printen, besloten we het andersom te doen en extreem kleine geprinte structuren te maken”, zegt Arturo Susarrey-Arce, assistent-professor bij de onderzoeksgroep Mesoscale Chemical Systems van de Universiteit Twente.

Keramiek heeft veel potentie op het gebied van micro-optica vanwege de interactie-eigenschappen tussen licht en materie. Het is bekend dat in een vacuüm niks sneller gaat dan het licht. Glas en keramiek hebben een hogere brekingsindex, dat betekent dat licht wordt vertraagd terwijl het door het materiaal beweegt. “In de toekomst kan 3D-architectuurkeramiek bijdragen aan optische communicatie en lichtcircuits door de juiste samenstelling en combinatie van materialen,” zegt Susarrey-Arce.

Lees het hele artikel op de site van de TU Twente.