Het lijkt goed voor moeders en baby’s om in de eerste vijf weken na de geboorte elke dag een uur huid-op-huidcontact te hebben. Moeders die dit doen hebben mogelijk minder last van angst en vermoeidheid en gaan vaak langer door met borstvoeding. Hun baby’s huilen minder en slapen mogelijk langer. Dat ontdekte gedragspsycholoog Kelly Cooijmans, die op 17 november haar proefschrift verdedigt aan de Radboud Universiteit.

Bij huid-op-huid contact wordt de baby met alleen een luier op de blote borst van de ouder gelegd. Uit eerder onderzoek was al duidelijk dat dit contact tussen de ouder (moeder of andere ouder/verzorger) en een prematuur (te vroeg geboren) kind positieve resultaten kan hebben. Zo kunnen baby’s hierdoor sneller groeien en zijn zij minder vaak ziek, waardoor ze minder lang in een couveuse hoeven te liggen. Vergelijkbare positieve effecten zijn nu gevonden bij gezonde voldragen kinderen (kinderen die geboren worden na 37 tot 42 weken zwangerschap), wanneer huid-op-huid contact direct na de geboorte wordt toegepast.

De kinderen uit dit onderzoek zijn inmiddels zes en zeven jaar oud en worden nog steeds gevolgd door de onderzoekers. ‘Wie weet kunnen we nog meer langetermijneffecten vinden,’ zegt Cooijmans. Ook zou ze in vervolgonderzoek graag naar huid-op-huidcontact door vaders of andere verzorgers dan de moeder willen kijken en naar de optimale duur van huid-op-huidcontact.

Lees het hele artikel op de site van de RU.