Veruit de meeste gebruikers van netwerken van seksueel kindermisbruik, oftewel kinderpornofora, op het dark web communiceren daar niet actief, maar downloaden wel illegaal materiaal. Ze plegen daarmee strafbare feiten. Toch blijven ze vaak buiten zicht van politie en justitie. Promovendus Madeleine van der Bruggen kreeg door data-analyse van de fora beter zicht op deze gebruikers.

Met de verzamelde informatie kon de onderzoeker zes daderprofielen opstellen, uiteenlopend van ‘managers’ tot ‘escalators’ en ‘lurkers’. Die laatste groep is verreweg het grootst. Het gaat om mensen die weinig berichten posten, het forum pas betreden als het al langere tijd online is, maar die wel illegale content downloaden.

‘You can’t arrest your way out of this’, oftewel: het probleem van online seksueel misbruik van kinderen is niet op te lossen door arrestaties alleen. Het is een zin die Van der Bruggen steeds vaker hoort wanneer ze contact heeft met collega-onderzoekers en mensen uit het veld. Om kindermisbruik te voorkomen is meer preventie nodig, zegt ze.

Interview op de site van Universiteit Leiden.