Als viroloog aan de KU Leuven was Marc Van Ranst een van de belangrijkste raadgevers van de Belgische regering tijdens de coronacrisis. Hij was lid van de Risk Assessment Group, het Wetenschappelijk comité Coronavirus en – in de nadagen van de crisis – de groep van tien experts die een exitstrategie moest uitwerken. Aan zo’n beetje elke Belgische tafel waaraan nagedacht werd over lockdowns, mondkapjes en toegangsbeleid, zat de viroloog. Dat alleen al is voor veel antivaxers en andere coronasceptici genoeg om Van Ranst te haten. Het belette hem niet om zijn ongezouten mening via talkshows en sociale media te verspreiden. Twitter is de megafoon die hij altijd op zak heeft. Als hij wordt aangevallen of wanneer mensen klinkklare onzin verkopen, zet Van Ranst de tegenaanval in.

Hij ontvangt in oktober zijn derde Nederlandse eredoctoraat: na de VU in Amsterdam en de Universiteit Leiden is hij in Nijmegen aan de beurt.

Vox had een interview met hem dat het lezen waard is. Over tegengas geven als wetenschapper, veiligheid en de risico’s van een nieuwe pandemie.