Wageningen University & Research (WUR) en adviesbureau Connecting Agri & Food hebben de kosten uitgerekend van een dierwaardige veehouderij.

‘De Wet Dieren verplicht dat er regels gemaakt worden gericht op het bewerkstelligen van een dierwaardige veehouderij in Nederland in 2040. Daarbij moet de veehouderij voldoen aan zes principes zoals geformuleerd door de Raad voor Dieraangelegenheden.1 Deze in de wet vastgelegde principes zijn:

  1. De intrinsieke waarde en integriteit van het dier moet worden gewaarborgd;
  2. We hebben respect voor de eigen waarde van het dier als wezen met gevoel, dat pijn en plezier kan ervaren;
  3. Veehouders mogen geen fysieke ingrepen meer uitvoeren, zoals staarten couperen en snavels van pluimvee behandelen, tenzij ermee stoppen nadelig is voor het dier.
  4. Dierwaardige veehouderij voorziet in drie basisbehoeften: goede voeding, goede omgeving en goede gezondheid.
  5. Het dier krijgt voldoende mogelijkheden om essentiële natuurlijke gedragingen te vertonen en zijn behoeften te vervullen;
  6. Het dier moet een emotionele toestand kunnen bereiken die het als positief ervaart; daarom moet het dier kunnen reageren op omstandigheden in zijn omgeving.

Deze leidende principes worden met nieuwe regels in eerste instantie toegepast bij melkvee, kalveren, pluimvee en varkens. De principes zijn zelf geen dwingende voorschriften, maar vormen de richtlijnen daarvoor en dienen onder meer om richting te geven in het ontwerpen van nieuwe veehouderijsystemen. Ze zijn vertaald naar een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarin de gedragsbehoeften van de dieren en bijpassende maatregelen om daarin te voorzien worden uitgewerkt. Het ministerie van LVVN heeft inmiddels een concept-AMvB ‘dierwaardige veehouderij’ opgesteld.

‘We hebben berekend dat de extra jaarlijkse kosten, inclusief opbrengstderving, uitkomen op 1,3 tot 2,1 miljard euro per jaar. Dat is veel geld voor de veehouderij, maar is omgerekend 52 tot 88 euro per Nederlandse huishouden per jaar. Gemiddeld genomen neemt de winkelprijs met 6 tot 9% toe. Maar dat kan deels gecompenseerd worden door minder van deze producten te kopen.’

Lees het hele bericht op de site van de WUR.

Kuikens in de Nederlandse pluimee-industrie
Deel via: