De regie van het internet is volgens hoogleraar Jan Aart Scholte (Global Transformations and Governance Challenges, Leiden Universiteit) aanzienlijk chaotisch. ‘Maar het werkt wel.’ Zowel regeringen, lokale overheden, regionale en globale organisaties hebben wat te zeggen. Kunnen we wat leren van deze relatief nieuwe regievorm, waarbij geen duidelijke hiërarchie is?

Wie het internet regeert, is ingewikkeld. Op sommige gebieden hebben regeringen en intergouvernementele samenwerkingen zoals de EU invloed. Bijvoorbeeld als het gaat om wie welke data mag gebruiken en welke inhoud wordt geblokkeerd en welke niet. Maar op sommige gebieden hebben staten weinig te zeggen. Zo verdelen verschillende (internationale) non-profit organisaties IP-adressen, gaan zij over domeinnamen en over de technische protocollen die dataverkeer mogelijk maken. Dit zijn organisaties met namen als Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), Regional Internet Registries (RIRs) en Internet Engineering Task Force (IETF). Namen die maar weinig mensen wel eens hebben gehoord.

Het is rommelig, maar het werkt. Daarom vindt Scholte internetbeheer zo interessant. ‘Het is eigenlijk een voorbeeld voor nieuwe manieren van besturen. Kijk maar naar hoe we de coronapandemie aanpakten. Dat was ook een puinhoop. De WHO had iets te vertellen, net als de EU, nationale regeringen, steden, gemeenten en farmaceuten. Maar we kwamen eruit.

Lees het hele stuk op de site van Leiden Universiteit.