Waterstofambassadeur Ad van Wijk vierde op vrijdag 27 oktober zijn afscheid als bijzonder hoogleraar future energy systems aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management(TBM). Een maand later gaf hij een interview op Delta, het journalistiek platform van de TU Delft:

Bij je afscheid als hoogleraar toekomstige energiesystemen legde je een blauwdruk neer voor een duurzaam energiesysteem voor 2100. Je boek ‘Groene Energie voor Iedereen’ toont een schone energietoekomst met waterstof en elektriciteit. Kan het echt zo simpel worden?
Van Wijk: “Je vat het wel erg kort door de bocht samen, maar stroom en waterstof, dat zijn eigenlijk dé grote zero-carbon-energiedragers van de toekomst. Daarmee moeten we duurzame energie over de wereld transporteren. Dat gaat voor grote afstanden voornamelijk via waterstof. Of regionaal met elektriciteit. Op lokaal niveau kun je ook  aan warmte denken in een warmtenet.”

(…)

“Natuurlijk, de techniek kan op allerlei manieren verbeterd worden. Maar de grootste verbetering is eigenlijk de massaproductie van cellen en stacks (voor elektrolysers, red.) waardoor technologie goedkoper wordt, net zoals bij zonnecellen is gebeurd. Want de technologiestructuur is hetzelfde, er draait niets en er zijn geen hoge temperaturen. Daarom denk ik dat een sterke opschaling van groene waterstofproductie mogelijk is.”

Lees het hele, optimistische interview op op Delta, het journalistiek platform van de TU Delft.

Emeritus-hoogleraar energiesystemen Kornelis Blok over Van Wijk: “Ad (van Wijk, red.) was rond 2010 een van de eersten die zag dat de steeds goedkopere stroom uit zon en wind een bron van betaalbare duurzaam opgewekte waterstof kon zijn, de zogenaamde groene waterstof. Hij was een van de eersten die groene waterstof in Nederland op de kaart heeft gezet, en later ook in Europa. Iedereen staat op de schouders van zijn voorgangers, maar Ad heeft zeker een voortrekkersrol gespeeld in groene waterstof.”