Als het over droogte gaat, hebben we het al snel over dorre landschappen en mislukte oogsten. Maar droogte zorgt ook in steden voor problemen. Onderzoekers van de VU laten in een nieuw onderzoek zien dat vrijwel alle steden al overlast hebben door droogte. Ze verwachten bovendien dat deze overlast toe zal nemen.

In het onderzoek in Environmental Research Communications brengen Tristian Stolte en zijn collega’s van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) het probleem in kaart. Ze toetsten steden over de hele wereld op vier elementen: hoeveel watertekort er zal zijn, hoeveel het kost om met dit watertekort om te gaan, hoeveel mensen last zullen hebben van de droogte, en hoe kwetsbaar een stad is voor problemen door droogte. Ze gebruikten zowel een scenario met sterke klimaatverandering als een waarbij klimaatverandering door maatregelen wordt beperkt.

Toenemende overlast 
De onderzoekers concluderen dat alle 264 onderzochte steden, op vijf na, nu al overlast door droogte hebben. Afhankelijk van de verschillende klimaatscenario’s zal het totale watertekort met 25 tot 66 procent toenemen. Bovendien krijgt 77 tot 88 procent van de steden in de toekomst meer last van droogte.

Lees het hele stuk op de site van de VU.