Eline van den Broek-Altenburg, gezondheidseconoom, epidemioloog en biostatisticus, verbonden aan de University of Vermont Medical Center, heeft een droomproject: een kijkje nemen in de hersenen.

“In mijn droomproject run ik een lab waarin ik met mijn collega’s in de Radiologie in de hersenen van de zorgconsument mee kijk als zij een zorgkeuze maakt. Dat kan simpelweg de keuze voor haar zorgverzekering zijn, maar ook haar keuze om van IC naar palliatieve zorg te gaan, of om haar kind met ernstige autisme spectrum stoornis in een zorginstelling te plaatsen.

Het doel van dit lab is om vast te stellen hoe het individu economische keuzes maakt om ons zorgaanbod beter af te stemmen op de vraag van de patiënt. Met ruim 100 miljard aan uitgaven in 2024 zorgt de Gezondheidszorg voor meer dan een kwart (26%) van de totale uitgaven van ons land. Als we beter in staat zijn om te voorspellen wat voor keuzes de patiënt, of zorgconsument, maakt, kunnen we ons aanbod daar beter op afstemmen en – wellicht – de zorg daadwerkelijk toegankelijker en betaalbaarder maken. Pareto-efficiëntie bestaat immers als vraag en aanbod optimaal op elkaar zijn afgestemd. Neuro-economie helpt ons om mensen te geven waar ze om vragen, niet wat wij ze willen aanbieden.”

Lees hier het hele antwoord van Van den Broek-Altenburg op ‘de jaarlijkse vraag’.