Wetenschappers van de Open Universiteit onderzochten luchtkwaliteit en mobiliteit met behulp van deelnemers van het Utrechtse project Snuffelfiets. Met sensoren op hun fiets verzamelden de Utrechtenaren data; de onderzoekers analyseerden deze gegevens.

Citizen science

Snuffelfiets is een Utrechts initiatief dat in 2018 startte als experiment. 500 vrijwilligers kregen een sensor op hun fiets die tijdens het fietsen voortdurend de hoeveelheid fijnstof en de temperatuur registreerden. Met behulp van GPS brengen de sensoren precies in kaart wat de luchtkwaliteit is langs de route. De data worden geanonimiseerd gepresenteerd in actuele kaarten.

Karima Kourtit en Peter Nijkamp van de Open Universiteit doen veel onderzoek naar mobiliteit op basis van big data. Samen met een aantal collega’s onderzochten zij of er een verband is tussen de luchtkwaliteit en het mobiliteitsgedrag van de fietsers.

Snuffelfietsers rijden om

Ze stelden vast dat de snuffelfietsers dikwijls niet de kortste route namen van A naar B, maar een omweg maakten. Ze blijken de locaties met de meeste fijnstof te vermijden. De aanwezigheid van groene en blauwe landschapselementen langs de (alternatieve) route is daarbij een belangrijke factor. Hoe meer die aanwezig zijn, hoe meer kilometers fietsers omrijden. Dat effect is minder sterk als het gaat om woon-werkverkeer en wordt minder naarmate het weer slechter is. Zo stelden ze vast dat één graad warmer leidt tot gemiddeld 86 meter meer omrijden.

Hele artikel op de site van de OU.

beeld: