Het beroep van arts staat aan de vooravond van grotere veranderingen. De toenemende vergrijzing en aanstormende intelligente technologie vraagt om dokters die andere vaardigheden leren dan tot nu toe. Daarom is de opleiding Geneeskunde helemaal op de schop gegaan. Na zo’n zeven jaar voorbereiding ontvangt de nieuwe opleiding Erasmusarts 2030 komende september de eerste lichting studenten die – in 2030 – hun diploma zullen halen.
“Kom jij nog wel eens binnen bij een bank? Je regelt toch al je bankzaken online en digitaal? Dat vonden mensen eerst heel onpersoonlijk en het voelde onveilig. Toch is dit precies wat ons te wachten staat in de gezondheidszorg. De zorg gaat de komende decennia enorm veranderen door vergrijzing, bevolkingsgroei, technologische innovaties en personeelstekort. Dat vraagt om andere zorg en andere artsen en dus een andere opleiding.”
Het beroep van een arts ziet er over tien jaar grondig anders uit. Er dreigt een ‘zorginfarct’: 1 op de drie of vier mensen zou in de zorg moeten werken. Kunstmatige intelligentie rukt op, ook in de zorg, met name bij diagnostisering. Nieuw is ook de extra aandacht voor ‘Durable skills’: “vaardigheden die je niet meer afleert, denk aan goed samenwerken (…) academisch kunnen redeneren, verantwoordelijkheid nemen, feedback geven en ontvangen, dat soort dingen.”
Lees het hele interview met Maarten Frens, vice-decaan Onderwijs, gehouden door Wieneke Gunneweg, hoofdredacteur van Erasmus Magazine.