Interview op Ad Valvas met Jacquelien van Stekelenburg, VU-hoogleraar sociale verandering en conflict. Ze verklaart de huidige druk op het recht om te demonstreren. “Het ligt aan de manier waarop men mobiliseert en demonstreert.”

Wat is precies het probleem?
“Het aantal demonstraties zonder kennisgevingen vooraf is gestegen en daar zit een vertekening in qua thematiek. In Eindhoven is bijvoorbeeld het aantal demonstraties zonder kennisgeving aanzienlijk gestegen bij anti-overheidsdemonstraties.”

U zegt dat de manier van demonstreren is veranderd. Wat bedoelt u daarmee?  
“Het gaat niet alleen om het aantal demonstraties dat is toegenomen, maar ook om de manier waarop men mobiliseert en demonstreert. Daar spelen sociale media een cruciale rol in. Iedereen kan nu een demonstratie organiseren, er vindt een beweging plaats van top-down organiseren naar bottom-up. Dat zagen we zaterdag ook bij Extinction Rebellion: de spiegeldemonstratie was door de traditionele organisaties georganiseerd en de blokkade op de A12 was op de bottom-up manier georganiseerd. Die traditionele organisaties trekken bij wijze van spreken een draaiboek uit de kast, inclusief communicatieplan, en die werken ze puntsgewijs af. Ik moet zeggen, dat doet Extinction Rebellion ook, bijvoorbeeld door met gekleurde hesjes verschillende functies aan te duiden. Maar het is wel zo dat de bottom-up manier van organiseren samenhangt met het ontbreken van een leider die zich verantwoordelijk voelt voor zijn achterban. Dan is er geen script en zijn er geen normen of gedragsregels.”

Lees het hele interview op Ad Valvas.