Elise Dusseldorp is benoemd tot hoogleraar Methodologie en Statistiek van Psychologisch Onderzoek. Zoals ze in haar vrije tijd door het bos grasduint, gaat ze als professor op verkenning in onderzoeksdata van collega’s. “Vaak vind ik informatie die niet in het manuscript naar voren komt.”

Interview op de site van Leiden Universiteit aan de hand van vier quotes van onderzoekers die Dusseldorp voorgingen.

The best thing about being a statistician is that you get to play in everyones back yard’ – John Tukey

“Ik vind het niet alleen leuk om te spelen met data, maar ook om het verhaal achter een onderzoek te leren kennen. Sommige onderzoekers vertellen dat ze een effect hebben gevonden, maar als je dan in hun data en analyses kijkt hoe ze het precies hebben aangepakt, zie je dat ze ook nog andere effecten hebben gevonden. Informatie die niet in hun verhaal naar boven komt. Die achtertuin vind ik belangrijk om te zien: doet het verhaal op papier recht aan alle data die is verzameld en aan de analyses die zijn uitgevoerd?”

Statistics is both the science of uncertainty and the technology of extracting information from data’ – David J. Hand

“Hoe langer je meegaat in de wetenschap, hoe bescheidener je wordt. De beperktheid van gegevens en resultaten valt me steeds meer op. Je kan wel falsificeren, aantonen dat iets niet werkt, maar aantonen dat iets wel werkt, is lastiger. Misschien wel voor de doelgroep die jij hebt onderzoek, maar misschien niet voor iemand in Afrika. Daarom vind ik het belangrijk dat mensen meer samenwerken, hetzelfde onderzoek herhalen in verschillende delen van de wereld. Misschien niet zo spannend als elke keer iets nieuws onderzoeken, maar het brengt ons meer.”

Lees verder op de site van Leiden, met ondermeer de quote:

‘Kennis vergaren om die daarna ten algemeenen nutte aan te wenden, moet het hoogste streven zijn’ – Aletta Jacobs