De Einstein Telescoop belooft zwaartekrachtgolven op te vangen, die tot wel honderd keer zwakker zijn dan die de huidige detectoren, zoals LIGO en Virgo, kunnen registreren. Zo’n extreme gevoeligheid vergt niet alleen baanbrekende, technologische innovatie, maar ook een verbeterde signaalverwerking. Daarin speelt het onderzoek van UHasselt-kwantumfysicus prof. dr. Milos Nesladek, een cruciale rol.

“Om de telescoop ultragevoelig te maken, is een state-of-the-art signaalverwerking van vitaal belang. Het komt er echt op aan om de signaal-over-ruisverhouding te maximaliseren”, onderstreept Milos Nesladek. “Ruis kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder de meer klassieke, mechanische of thermische trillingen en seismische activiteit in de ondergrond. Als we de frequenties van deze klassieke ruis
kennen, kunnen we die tijdens de signaalverwerking elimineren. Maar ook kwantumruis is een factor. Die komt voort uit de statistische verwerking van individuele gebeurtenissen zoals de detectie van een afzonderlijk foton. (…) Met onze expertise in spinsystemen, die we ook gebruiken voor de ontwikkeling van kwantumsensors en quantumqubits voor kwantumcomputers, zijn we goed geplaatst om deze uitdaging aan te gaan.”

Lees het hele stuk in het Magazine van de UHasselt.

Beeld: Limburg.nl
Deel via: