Universiteiten hebben in toenemende mate aandacht voor studentenwelzijn, maar het welzijn zelf blijft nog achter bij de ambities. Masterstudent Thomas Bijl onderzocht hoe groepen mannen mentale gezondheid bespreekbaarder kunnen maken, en zo het welzijn kunnen verhogen.

Afgelopen juni legde het Trimbosinstituut in het rapport Harder Better Faster Stronger? een paradox bloot: bespreekbaarheid is voor de mentale gezondheid van studenten belangrijk, maar overmatige mediaberichtgeving kan ertoe leiden dat “studenten hun eigen klachten ook problematiseren”. Aan bewustzijn ontbreekt het niet, structurele verandering is ingewikkelder. De effectiviteit van initiatieven is vaak onduidelijk.

Bijl, die afgelopen juni zijn master Organisaties, verandering en management afrondde, deed voor zijn scriptie onderzoek naar de groep mannen die zich veelal in het exclusieve gezelschap van mannen begeven, en kwam tot enkele adviezen. Specifiek keek hij naar wat het Trimbos-instituut de ‘perceptieve component’ van mentale gezondheid noemt. Deze vierde van vier componenten hangt samen met de betekenis die individuen, de maatschappij als geheel, maar dus ook groepen aan mentale gezondheid toekennen. Bespreekbaarheid is een onderdeel van die betekenisgeving.

De duidelijke hiërarchie maakt het eenvoudiger om mentale gezondheid van bovenaf bespreekbaar te maken. “Hiërarchie heeft vaak een negatieve connotatie, maar hier heeft het ook duidelijk positieve kanten als het gaat om het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Een van mijn adviezen is: maak gebruik van mensen die een voorbeeldfunctie hebben. Als die het goede voorbeeld geven, gaat de rest met hen mee. Zo creëer je een cultuur waarbinnen het normaal is om te praten over je mentale gezondheid.”

Lees het hele stuk op de site van DUB.