Sterrenkunde ingewikkeld? Voor de leek misschien wel, maar hoogleraar Astrophysics Marijke Haverkorn is eraan verknocht en kan er uren over praten. Ze is bezig met het in kaart brengen van de Melkweg en wil het liefst zo veel mogelijk van het heelal begrijpen. Voor Vox, het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit, gaf ze een basisles in sterrenkunde en haar onderzoek.

‘Sterrenkunde is echt heel breed’, gaat Haverkorn verder. ‘Het heelal is zo groot, dat je ontelbaar veel verschillende dingen kan bestuderen. Van het allerkleinste, hoe moleculen in de ruimte met elkaar reageren, tot het grootste, bijvoorbeeld hoe clusters en superclusters van sterrenstelsels ten opzichte van elkaar bewegen.’

Zelf doet de astronome onderzoek naar de geboorte van sterren in de Melkweg, specifiek naar de rol van magneetvelden en gaswolken daarin. Aan de hand van haar onderzoek vertelt de wetenschapster over het in kaart brengen van onzichtbare magneetvelden, de geboorte van sterren, interstellaire gaswolken en haar lievelingstelescoop in de Australische outback.

Lees het interview op de site van Vox.