Het Institute for Chemical Neuroscience (iCNS) ontvangt in het kader van het programma Zwaartekracht 23,23 miljoen euro van het kabinet. Inzet is de ontwikkeling van een ‘hersenatlas’ van psychiatrische symptomen. Die moet de weg vrij gaan banen om de diagnose en behandeling te verbeteren van hersenaandoeningen zoals depressie, fronto-temporale dementie en multiple sclerose. Het onderzoek wordt gedaan door een nationaal consortium van universiteiten, umc’s en het herseninstituut, onder leiding van de UvA.

In onze samenleving kampt een op de vier mensen met een hersenaandoening. ‘Van veel hersenstoornissen is nog steeds weinig bekend welke moleculaire mechanismen er aan ten grondslag liggen’, vertelt consortiumleider Inge Huitinga, bijzonder hoogleraar Neuroimmunologie aan de UvA en hoofd van de Neuroimmunologie-onderzoeksgroep van het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW). ‘De relatie tussen veranderingen in het hersenweefsel en de symptomen van patiënten is erg complex. We weten niet goed welke soorten cellen, welke hersennetwerken en welke moleculaire processen de psychiatrische symptomen en klachten van patiënten met een hersenziekte veroorzaken.

Binnen iCNS slaan neurobiologen, psychiaters, datawetenschappers en scheikundigen de handen ineen.

Paul Lucassen, hoogleraar Plasticiteit van het brein aan de UvA: ‘Met de hersenatlas kunnen we straks precies zien welke cellen en moleculen in de hersenen veranderd zijn bij bijvoorbeeld symptomen als angst, vergeetachtigheid, impulsiviteit of depressie. We verwachten dat we op basis daarvan innovatieve diagnostische biomarkers kunnen ontwikkelen voor de diagnose, prognose, en uiteindelijk behandeling van de hersenaandoeningen waar zo veel mensen aan lijden.’

Lees het uitgebreide bericht op de site van de UvA.

Deel via: