Virale hemorragische koortsen (VHF) zijn ziekten die worden veroorzaakt door verschillende virusfamilies. Virale hemorragische koorts tast vele organen aan en het vatensysteem raakt beschadigd. De symptomen variëren, maar veel patiënten krijgen te maken met (inwendig) bloedverlies door lekkende bloedvaten. Vaak stopt het lichaam met functioneren door dit bloedverlies: de hemorragische schok.

“Een infectie door SARS-CoV-2 kan net als die door VHF-virussen mild verlopen, maar ook ernstige vaatlekkage in de longen veroorzaken. Dat leidt dan weer tot de acute ademnood die we kennen bij de ernstigste ziektegevallen”, vertelt Tang. “Collega’s van het LUMC en van mijn instituut LACDR gebruikten het microvatenvaten-op-een-chip-model dat wij ontwikkelden om het effect van COVID-19-plasmamonsters op vaatverstoring te bestuderen.”

Tang en zijn collega’s ontwikkelden de mogelijkheid om met wat cellen en kunstmatige bloedvaatjes op een klein glasplaatje de situatie in ons lichaam na te bootsen. De chip bootst na wat er in de cellen gebeurt tijdens hemorragische shock. Het bestaat uit een menselijk microbloedvat op een glazen chip die vervolgens weer op een weefselmodel ligt. “Het werkt als een goedkoop, gebruiksvriendelijk en natuurgetrouw systeem waarop je kunt bestuderen hoe VHS-virussen op microniveau de vaten lek maken. Het is een mensachtige omgeving, die op termijn ook nuttig kan zijn voor diagnostiek en medicijnontwikkeling.”

Lees het hele (ook persoonlijke) stuk op de site van de Universiteit Leiden, met onder meer info over het ‘metaboloom’.