Voor haar natuurkundig onderzoek naar biologische processen ontving hoogleraar Nynke Dekker in mei de Physicaprijs. Delta, het journalistieke platform van de TU Delft, schetst een mooi portet van haar.

“Er zit ongeveer een meter dna in elke cel”, vertelt Dekker. “Dat past erin omdat het dna helemaal opgekruld zit. Het menselijk lichaam bestaat uit zo’n 100 biljoen (100 duizend miljard, red.) cellen die zich om de zoveel tijd delen. Gemiddeld zo’n honderd keer per mensenleven. Als je al die getallen met elkaar vermenigvuldigt, kom je uit op een lichtjaar aan dna over een mensenleven.”

Dekker komt van de École Normale Supérieure (ENS) in Parijs waar ze zich als postdoc bekwaamde in de experimentele moleculaire biofysica. Aan het ENS in Parijs maakte ze kennis met het magnetische pincet. Hiermee kon een enkel dna-molecuul, dat aan één kant vastgeplakt zit, gemanipuleerd kan worden (trekken en draaien). Onderzoekers deden dat met een minuscuul magneetje aan de losse kant van de dna-streng. Dat werd bestuurd met een door elektromagneten opgewekt magneetveld. In haar lab werd het instrument steeds verder verfijnd.

Lees verder op de site van Delta.