Op 4 oktober 2023 ontving hoogleraar Recht en Informatietechnologie Corien Prins de NWO Stevinpremie in Den Haag. De prijs, ter hoogte van € 1,5 miljoen, wordt toegekend als erkenning voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het recht en de (informatie)technologie en aan de beleidsvorming op dat terrein, onder meer in haar hoedanigheid van voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Plannen voor de inzet van de prijs staan ​​nu op papier: drie initiatieven om de ervaring met en het inzicht in wetenschappelijk onderbouwd overheidsbeleid te verbeteren.

Interview op de site van Tilburg University:

Waarom is de interactie tussen wetenschap, politiek en beleid zo belangrijk?

“Gaandeweg drong het tot mij als overheidsadviseur in Den Haag door dat het voor politici heel ingewikkeld is om daadwerkelijk wetenschappelijke kennis aan te boren. Allereerst moeten ze zich ervan bewust zijn dat de kennis beschikbaar is, en vervolgens moeten ze deze ook goed begrijpen om er hun voordeel mee te kunnen doen. Voor wetenschappers daarentegen is het moeilijk om politici hun kennis te laten omarmen, en ook te kunnen zeggen: dit is wat de wetenschap betreft en wat daarna komt zijn de politieke keuzes.”

“Veel kennis wordt niet benut. Als we aan competenties zouden werken, zou die kennis meer toegevoegde waarde hebben voor politiek en beleid. Dat is bijvoorbeeld relevant als het gaat om het langetermijnbeleid. Over de hele linie zijn wij wetenschappers gewend om vanuit het langetermijnperspectief te kijken. In mijn eigen vakgebied: als je te technologie-afhankelijk reguleert, alleen voor het specifieke gebruik van bijvoorbeeld drones, is je werk nooit af. De lange termijn invalshoek is onze toegevoegde waarde. Maar we moeten goed nadenken hoe we dit perspectief het beste kunnen overbrengen in een politiek geladen wereld die vooral geïnteresseerd is in de korte termijn.”

Lees hier het hele interview.

 

De zeilwagen van Stevin