Mooi interview over toetsen op de site van de Universiteit Maastricht.

‘Leren en toetsen’ heet de leerstoel van prof. dr. Desirée Joosten-ten Brinke (SHE). Hoewel toetsen voor veel mensen een negatieve klank heeft, ziet Joosten-ten Brinke het vooral als iets heel moois. Bij toetsen gaat het niet alleen om beoordelen, maar ook om het stimuleren van leren door (al toetsend) vast te stellen waar je staat ten opzichte van wat je wil bereiken. Joosten-ten Brinke: “Voor mij is de balans tussen leren en toetsen heel belangrijk. Mijn belangrijkste doel is kwaliteit van toetsing in het onderwijs te verhogen en zeker hoop ik ook de wereld te laten zien hoe positief toetsen eigenlijk is”.

“Ik hoor vaak zeggen dat we te veel toetsen, maar dan zeg ik: misschien toetsen we wel te weinig! Ga maar na: elke vraag die je aan een studenten stelt in een groep stel je omdat je wilt weten of de studenten de stof begrijpen. Of om ze dieper te laten nadenken. Vragen stellen is eigenlijk toetsen. Kijken waar we staan. Wat wordt mijn volgende stap? Ik ben steeds op zoek naar de balans tussen toetsen om het leren te stimuleren en toetsen om het geleerde te beoordelen.”

Beoordeling studenten door AI

Joosten-ten Brinke: “We zijn ook net gestart met een onderzoek om in het onderwijs met AI een mondeling tentamen af te nemen. Nu studenten met AI steeds meer kunnen, willen docenten graag met een mondeling nagaan of de studenten daadwerkelijk begrijpen wat ze in een scriptie of werkstuk geschreven hebben. Als je echter een groep van 300 studenten hebt, zit je niet te wachten op ook nog eens 300 mondelingen. We gaan nu kijken of AI dat kan doen. Samen met FSE gaan we hiermee aan de slag en bouwen we verder aan een prototype. Het blijkt dat de computer het wel kan, maar alleen op de laagste cognitieve niveaus: het kunnen herkennen en begrijpen, maar waar we naar zoeken is een mondelinge toets die op een hoger cognitieniveau kan beoordelen of de vaardigheden om te kunnen analyseren en evalueren aanwezig zijn”.

Ze heeft veel interessante ideeën, zoals: ‘interventies als een oefentoets vervagen de grens tussen toetsen en leren’, en “stel dat je AI zou gebruiken om alles wat er in jouw computer te vinden is te analyseren. Dat zou kunnen dienen als bron voor competentieontwikkeling”.

Lees het hele interview op de site van de UM.

Prof. Dr. Desirée Joosten-ten Brinke
Beeld: UM
Deel via: