Voor haar onderzoek naar een therapie tegen de ingrijpende zenuwziekte Charcot-Marie-Tooth is UHasselt-prof Esther Wolfs (BIOMED UHasselt) op zoek naar wijsheidstanden van personen die lijden aan de aandoening. “Uit deze wijsheidstanden willen we stamcellen halen om het ziekteproces haarfijn te analyseren. We geloven dat we zo de sleutel kunnen vinden om de aandoening Charcot-Marie-Tooth, waar wereldwijd 1 op 2.500 personen aan lijdt, te behandelen.”

Deze ziekte tast de zenuwen in het lichaam aan, waardoor spierkracht afneemt en de levenskwaliteit van patiënten enorm beperkt wordt. Van CMT bestaan er twee belangrijke types. Bij CMT type 1 is het isolerende omhulsel rond de zenuwen aangetast, bij type 2 zijn de zenuwen zelf aangetast.

“We weten dat de ziekte ontstaat door een genetisch defect in een specifiek type cel in ons zenuwstelsel, namelijk de Schwanncellen. In ons lab transformeren we stamcellen uit wijsheidstanden tot Schwanncellen en proberen we het genetisch defect dat CMT veroorzaakt na te bootsen. Maar het is erg moeilijk om exact hetzelfde defect te simuleren. De stamcellen uit wijsheidstanden van personen met de ziekte van Charcot-Marie-Tooth dragen het defecte gen, en zijn perfecte kandidaten om te transformeren naar Schwann cellen. Deze kunnen we gebruiken als nieuwe modellen om de ziekte te bestuderen. We denken dat we hiermee de sleutel kunnen vinden tot een therapie voor CMT, want vandaag bestaat er nog geen behandeling voor de ziekte.”

De groep van prof. Wolfs is wereldwijd in contact met CMT-patiëntenorganisaties en met onderzoeksgroepen die werken rond deze ziekte. “Uiteraard vragen we niemand om spontaan hun wijsheidstanden te laten trekken en aan ons te doneren. We richten ons op adolescenten en volwassenen die aan CMT lijden, of weten dat ze genetisch belast zijn omdat CMT in hun familie voorkomt, en die hun wijsheidstanden moeten laten trekken uit tandheelkundige redenen.”

Bericht op de site van UHasselt.

Deel via: