Veel kankermedicijnen die onlangs zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) hebben geen duidelijke bewezen toegevoegde waarde. Dit geldt vooral voor medicijnen die zijn goedgekeurd via speciale ‘snelle’ toelatingsprocedures. Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht trekt deze conclusie. Hun onderzoek geeft ook aan dat bij bijna alle bestudeerde kankermedicijnen de ontwikkelingskosten relatief snel werden terugverdiend na goedkeuring.

De onderzoekers concluderen dat bij veel van deze medicijnen niet is bewezen dat ze toegevoegde waarde hebben – ofwel beter presteren dan reeds bestaande medicijnen. Sterker nog, bij 41 procent van de 458 evaluaties waren de resultaten zelfs negatief: voor deze medicijnen kon geen toegevoegde waarde vastgesteld worden. Dit leek vooral het geval te zijn voor medicijnen die werden goedgekeurd via versnelde toelatingsprocedures, ook wel expedited pathways genoemd.

Het Utrechtse onderzoek onthult ook dat meer dan de helft van de kankermedicijnen financieel voldoende opbrengt om de onderzoeks- en ontwikkelingskosten al binnen drie jaar na toelating terug te verdienen. Volgens de onderzoekers staat dit haaks op de claim van de farmaceutische industrie uit dat hoge medicijnprijzen nodig zijn om R&D-kosten terug te verdienen.

Lees het hele bericht op de site van de UU.

Beeld: Bicanski