Wetenschappers zien de prachtigste beelden als ze in het lab structuren bestuderen met een microscoop. In deze virtuele tentoonstelling ervaar je hoe het is om leven na te bootsen met moleculen. Kijk mee met chemici die in het lab allerlei zelf-organiserende structuren creëren en bestuderen met een microscoop.

Soms zoeken moleculen elkaar op, stoten elkaar af, vormen een draad, een netwerk, een bol, een cilinder… Zulke moleculen – die zich verzamelen tot een complexe structuur en elkaar beïnvloeden – noem je een moleculair systeem. 4 miljard jaar geleden organiseerden moleculen zich zelfs zo ver, dat daar uiteindelijk de eerste cel uit is ontstaan. Leven op aarde was een feit.

Als de natuur zoveel orde kan creëren uit chaos, kan dat dan ook in het lab? Kunnen wetenschappers hun moleculaire systeem zo ontwerpen, dat we het levend kunnen noemen? Kunnen ze hun systemen met elkaar laten communiceren? Wat kunnen ze creëren met de organisatorische kunsten van vloeibare kristallen?

De prachtige virtuele tentoonstelling is van NEMO Kennislink en Research Center for Functional Molecular Systems. Die tentoonstelling biedt je een kijkje over de schouders van Sijbren Otto, Ilja Voets, Ben Feringa, Ghislaine Vantomme, Paul Kouwer en diverse andere chemie-kunstenaars.

Meer info en toegang via de site van Kennislink of direct hier.