Gedragswetenschapper Tobi Sachs bestudeert mechanismen die leiden tot stereotypering en discriminerend gedrag. Volgens Sachs kunnen we discriminatie alleen met succes bestrijden als we met meerdere factoren tegelijk rekening houden: individuele vooroordelen, de invloed van sociale normen, en structurele aspecten zoals bedrijfsbeleid.

Met laboratoriumexperimenten en veldstudies onderzoekt Sachs hoe en onder welke omstandigheden raciale vooroordelen van invloed zijn op beslissingen in organisaties. Hij kijkt vooral naar de manier waarop informatie wordt verwerkt bij het beoordelen van sollicitaties van etnische minderheden. In een experiment vroeg hij mensen bijvoorbeeld om sollicitanten te beoordelen. Tijdens de beoordeling werd de informatie voor de deelnemers stukje bij beetje aangeboden, waardoor ze telkens iets meer over de kandidaat te weten kwamen.

“Onze bevinding was dat een minderheidskandidaat meer kans had op een goede beoordeling naarmate de deelnemers meer informatie over het individu kregen”, vertelt Sachs over de resultaten van dit experiment. “Dat wijst erop dat mensen ontbrekende informatie aanvullen met veronderstellingen over de kandidaat. En dan gaan stereotypen meespelen.”

Sachs wil niet alleen de mechanismen begrijpen die aanleiding geven tot discriminatie, maar ook interventies ontwikkelen om besluitvorming neutraler te maken.

Lees meer slimme experimentontwerpen op de site van de UvA.