Gezichtsuitdrukkingen zijn van groot belang bij het begrijpen wat de ander zegt, blijkt uit promotieonderzoek van Naomi Nota. Met name het fronsen van de wenkbrauwen speelt een grote rol. Nota promoveert met dit onderzoek op 6 december aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit.
Hoe gebruiken we het gezicht als we met een ander praten? Nota en collega’s analyseerden daarvoor video-opnames van mensen die in gesprek waren. “Daarna gingen we frame voor frame door de video’s en noteerden we elke beweging: van het fronsen, tot de wenkbrauwen omhoog, of het knijpen met de ogen. Wat gebeurt er nou in het gezicht als je praat?”
“Ik zag dat bij een informatievraag – zoals: ‘Wat ga je morgen doen?’, of: ‘Waar is het station?’ – die wenkbrauwen vaak werden gefronst. Vooral aan het begin van de vraag. Het gebeurt onbewust.”
Voor het vervolg van haar onderzoek gebruikte ze virtuele avatars die exact de timing en de wenkbrauwbeweging van de proefpersonen overnamen. Ook gebruikte ze avatars die dat niet deden. De avatars stelden dan een vraag, of spraken een stelling uit en proefpersonen moesten zo snel mogelijk bepalen welke van de twee het was. “Wat bleek nou: proefpersonen waren het beste in het snel en accuraat detecteren van een vraag als er een frons was. Maar ook als de wenkbrauwen omhoog gingen, konden ze beter benoemen of het een vraag was.”
Lees het hele stuk op de site van de Radboud.