Managementteams met een hoge psychologische veiligheid presteren beter dan teams waarin die  veiligheid lager is. Dat ligt voor de hand en was al met kwantitatieve studies aangetoond, maar nu heeft VU-buitenpromovendus Elmira Nijhuis kwalitatief onderzoek gedaan, zo staat op de site van de Ad Valvas.

De term psychologische veiligheid is bekend geworden door Harvard-hoogleraar Amy Edmondson. Volgens haar is psychologische veiligheid het vertrouwen dat men zich kan uitspreken zonder ervoor gestraft of vernederd te worden. Het zorgt binnen organisaties onder meer voor betere besluitvorming en meer innovaties.

In een van de onderzochte teams met een hoge psychologische veiligheid, een bestuur van een medische maatschap, kwam Nijhuis iets opvallends tegen. “Een van de bestuursleden, een man van groot statuur, zei tegen mij: Ik voel mij geborgen. Dat verwachtte ik niet en vond ik mooi om te horen. Hij noemde ook dat de bestuursleden elkaar alles kunnen zeggen en elkaars sterke kanten erkennen en gebruiken. Dat zijn allemaal elementen van psychologische veiligheid.”