De CO₂-uitstoot van kolencentrales en de industrie terugdringen door het om te zetten naar aardgas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar in Wageningen zetten onderzoekers belangrijke stappen om dit snel én duurzaam voor elkaar te krijgen. Een oeroud micro-organisme speelt hierbij de hoofdrol.

Annemiek ter Heijne is senior onderzoeker bij Wageningen University & Research en de drijvende kracht achter het onderzoek naar de omzetting van CO₂ naar methaan. “Het uiteindelijke doel is om omvangrijke bestaande CO₂-stromen, zoals die van kolencentrales, de staalindustrie en de levensmiddelenindustrie, te recyclen en om te zetten in methaan.”

Deze omzetting doet Ter Heijne met behulp van micro-organismen. Nog preciezer: met archaea, in de volksmond oerbacteriën genoemd. Dit micro-organisme komt voor in waterzuiveringsinstallaties, in de bodem en in oceanen, en sommige soorten kunnen dus CO₂ omzetten naar biogas. Dat bestaat voor ongeveer 60 procent uit methaan (CH₄) en voor 40 procent uit koolstofdioxide (CO₂). Dit biogas is vanwege de biologische oorsprong een duurzame energiebron.

De Wageningse onderzoekers van Enviromental Technology hebben een nieuw systeem ontwikkeld, waarbij de omzetting van CO₂ naar CH₄ in één stap plaatsvindt. De opschaling gaat echter nog wel even duren.

Lees de longread op de site van de WUR. Deze verscheen eerder in een magazine van Wageningen Instituut voor Milieu en Klimaatstudies (WIMEK).