Voor de wereld is een cruciaal moment aangebroken, waarin bedreigingen van het klimaatsysteem zich steeds sneller aandienen. Dat blijkt uit het Global Tipping Points Report, een uitgebreid rapport van meer dan 200 onderzoekers naar ‘tipping points’ in het klimaat, waar wetenschappers van de Radboud Universiteit aan bijdroegen.

In het rapport staat dat de mensheid momenteel op een rampzalig traject zit. De snelheid waarmee fossiele brandstoffen worden uitgefaseerd en de groei van koolstofvrije oplossingen bepalen de toekomst van miljarden mensen. Het huidige wereldwijde beleid is ontoereikend voor de omvang van de ecologische uitdaging. In het rapport worden ‘tipping points’, kantelpunten, besproken: een kleine verandering die een vaak snelle en onomkeerbare transformatie veroorzaakt. De gevolgen hiervan kunnen positief of negatief zijn.

Op basis van een beoordeling van 26 negatieve kantelpunten van het klimaatsysteem concludeert het rapport dat ‘business as usual’ niet langer mogelijk is. Er worden zes belangrijke aanbevelingen gedaan om snel van koers te veranderen.

Delen van het Global Tipping Points-rapport zullen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van het tijdschrift Earth System Dynamics.

Het volledige rapport is te lezen op: https://global-tipping-points.org/

Lees het hele bericht op de site van de RU.