Mensen uit verschillende culturen lijken meer op elkaar dan gedacht. Overal ter wereld zijn mensen geneigd in te gaan op hulpverzoeken en anderen te helpen. Dat blijkt uit nieuw taalkundig onderzoek in Nature Scientific Reports, waaraan verschillende onderzoekers van de Radboud Universiteit meewerkten.

Taalkundige Mark Dingemanse, één van de onderzoekers uit het project, noemt de uitkomsten ‘hartverwarmend’ en opvallend. ‘Veel antropologen en economen nemen aan dat er grote verschillen bestaan tussen culturen als het gaat om samenwerken of helpen. Wij vinden iets anders.’ Uit het onderzoek blijkt dat kleine hulpverzoeken in alle culturen maar liefst zeven keer vaker worden ingewilligd dan afgewezen. En áls mensen al weigeren, leggen ze uit waarom.

Dat in dit project op microniveau naar menselijke interactie is gekeken is best bijzonder, volgens Dingemanse. ‘Het is makkelijker om bijvoorbeeld in enquêtes te vragen naar wat mensen zouden doen in een bepaalde situaties. Maar als je iets wil weten over het echte leven moet je dat nauwgezet observeren.

Interview op Radboudrecharge.nl.