Dat we in een ecologische crisis zitten, is inmiddels bij de meeste mensen bekend. Tegelijkertijd kunnen we ons amper voorstellen dat onze wereld eindig is of dat we als soort zouden kunnen uitsterven. Daar zouden we ons een stuk bewuster van mogen zijn, stelt filosoof Lisa Doeland in haar nieuwe boek Apocalypsofie. “Om ons heen eindigen al vele werelden en als we onze ogen daarvoor sluiten, wordt het alleen maar erger.”

‘”Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat al het moois dat ons omringt eindig is”, zegt Doeland. Althans: “Eigenlijk weten we dat het zo niet verder kan, maar toch klampen we ons vast aan de wereld die we kennen. Verleugnung, loochening, noemde Sigmund Freud dit.” Wat ook niet helpt is dat sommigen geloven dat we het tij op de valreep nog kunnen keren. “Er heerst een wreed techno-optimisme dat volhoudt dat we onze manier van leven kunnen behouden als we de schouders eronder zetten. Juist dat hardnekkige vooruitgangsgeloof heeft bijgedragen aan de huidige ecologische crisis.” In Apocalypsofie illustreert Doeland waarom dit soort ‘groene fantasieën’ gevaarlijk kunnen zijn en welke alternatieven er zijn.

Stuk op de site van Radboud Recharge.

Het boek kreeg veel goede recensies in Nederland en Vlaanderen, maar Doeland kreeg ook de (onterechte?) kritiek dat ze aan doemdenken zou doen. Oordeel zelf, het boek is de moeite waard, omdat Doeland een goede denker is, veel interessante boeken leest en goed schrijft, maar vooral omdat ze in haar denken een stap verder gaat dan de meesten: Apocalypsofie, Lisa Doeland | 9789025907877 | Boeken | bol.com.