Grote overheidsprojecten waarin vele partijen betrokken zijn, hebben vaak te kampen met tegenslagen zoals vertragingen, kostenoverschrijdingen of het niet halen van contractuele prestaties. Hoe die tegenslagen het project beïnvloeden is niet willekeurig, zeggen onderzoekers Feng Fang, Wendy van der Valk, Henk Akkermans en Bart Vos. Een bepalende factor is hoe een project met een probleem omgaat: door zich strict aan het contract vast te houden of door sterke relaties op te bouwen. De onderzoekers geven advies over hoe partijen tegenslagen in projecten effectief kunnen aanpakken.

Onderzoekers Feng FangWendy van der ValkHenk Akkermans en Bart Vos van Tilburg University onderzochten vier gevallen van complexe publiek-private projecten die het hele proces van ontwerp, bouw, exploitatie en onderhoud van afvalwaterzuiveringsinstallaties omvatten. De projecten waren kapitaalintensief en waren het resultaat van complexe samenwerkingsverbanden tussen regionale waterschappen en particuliere aannemers, gebonden aan langetermijncontracten.

Als je sterk focust op het contract, dan leg je de lat hoger voor de ander, zegt Feng Fang. “Daar is op zich niks mis mee, omdat dit die ander zal aansporen om meer te investeren. Echter, door deze focus op contractuele zaken ga je onbedoeld ook minder inhoudelijk communiceren over het technische probleem en de oplossing daarvan. Minder inhoudelijk communiceren leidt tot minder vertrouwen in de ander en in het project, hetgeen dan weer leidt tot minder investeren in een oplossing. Vanzelf komt de lat dan wel heel hoog te liggen, wat nog minder vertrouwen in de goede afloop geeft en daardoor nog minder bereidheid om te investeren in de noodzakelijke oplossing van de problemen. Deze vicieuze cirkel is dan enkel nog maar te doorbreken door het contract te beëindigen.”

Lees het hele stuk op de site van Tilburg University.

Beeld: Wiley