Mark Sanders, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit van Maastricht, heeft een droomproject: een basisinkomen voor alle IJslanders.

“Mijn gedroomde onderzoek is een grootschalig veldexperiment met een basisinkomen om daarvan te leren hoe een samenleving als systeem en de individuen daarin reageren op een dergelijke, vrij fundamentele aanpassing van de instituties waarbinnen we onze economie hebben ingekaderd. Laten we, voor het gemak, aannemen dat we een dergelijk experiment op bijvoorbeeld IJsland zouden mogen doen. De aard van werk zal er veranderen. De onderhandelingspositie van niet-vermogenden en werkenden wordt versterkt en de afhankelijkheid van (slecht-)betaald werk neemt af.

Maar zal daardoor ook de bereidheid om zinvol werk te verrichten afnemen? Neemt het arbeidsaanbod af? Zo ja, in welke beroepen en banen? Neemt ondernemerschap toe? En zo ja, met welke effecten op innovatie en werkgelegenheid? Wat doet dit met kunst en cultuur en wat betekent het in de zorg en het onderwijs? Wat doet dit ook met de bereidheid van mensen om risico’s te nemen? Als ondernemer, als investeerder of als werknemer? Maakt een basisinkomen mensen conservatief of juist progressief en werkt het inkomens- en vermogensongelijkheid in de hand of verkleint het uiteindelijk de kloof tussen de haves en have-nots? Dat zijn de vragen waar ik feiten over zou willen zien.”

Lees hier het hele antwoord van Sanders op ‘de jaarlijkse vraag’ – en alle 88 andere antwoorden.