Vittorio Busato, hoofdredacteur van De Psycholoog, heeft een droomproject: een geschiedenis van de Nederlandse psychologie.

“Voor die impressie van de psychologie aan elf Nederlandse universiteiten kies ik een wetenschapsjournalistieke invalshoek, vergelijkbaar met de invalshoek in het boek over honderd jaar psychologische wetenschap aan mijn eigen Alma Mater. Per universiteit wil ik diverse sleutelfiguren opvoeren over wetenschappelijke ontwikkelingen én successen op toegepast gebied van ruwweg de laatste halve eeuw, om voort te bouwen op dat waar Eisenga eindigde. Tevens wil ik per universiteit een of twee gezichtsbepalende psychologen portretteren of interviewen.

Die keuzes wil ik baseren op een variant op een laatste idee van Adriaan de Groot, academisch vermoedelijk Nederlands meest invloedrijke psycholoog. Om misstanden in de gammawetenschappen te bestrijden, moeten volgens hem waarheidsclaims voor bepaalde beweringen worden voorgelegd aan een representatief, select forum van topdeskundigen. Dat forum moet het unaniem eens zijn; pas dan is een bewering wetenschappelijk waar. Het is de hoogste vorm van waarheid naar het beste huidige weten binnen de sociale wetenschappen, aldus De Groot.

Lees hier het volledige antwoord van Busato op ‘de jaarlijkse vraag’ – en alle 88 andere bijdragen.