Lidwien Smit, hoogleraar One Health en Milieu-Epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, heeft een droomproject: een gezonde leefomgeving.

“Bij een ideaal – maar om evidente redenen onuitvoerbaar – project om erachter te komen welke factoren er precies voor zorgen dat boerenkinderen minder vaak allergieën ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten zou je baby’s voor de geboorte moeten randomiseren waarbij het lot bepaalt of ze op een boerderij opgroeien of niet. Vervolgens worden deze kinderen regelmatig en langdurig gevolgd, waarbij zowel de gezondheid, de omgeving, en het microbioom in groot detail wordt onderzocht. Bij muizen worden dergelijke experimenten werkelijk uitgevoerd, maar de translatie naar de mens kent grote beperkingen. Bij menselijke proefpersonen zal dit experiment uiteraard onmogelijk zijn. Epidemiologen zijn aangewezen op het observeren van mensen in hun eigen leefomgeving, eventueel aangevuld met beperkte, ethisch acceptabele, ingrepen in de omgeving. Het langdurig opvolgen van pasgeboren kinderen uit een verschillende leefomgeving – boerderij, platteland, of stad – kan ons uiteindelijk ook veel vertellen over de risicofactoren voor allergieën en andere immunologische aandoeningen.

Dit is kostbaar onderzoek waarvoor een lange adem nodig is, maar wat kan leiden tot belangrijke inzichten in de interacties tussen omgeving, microbioom, en gezondheid, en het ontwikkelen van doelmatige preventieve maatregelen om mensen langer in goede gezondheid te laten leven.”

Lees hier het volledige antwoord van Smit op ‘de jaarlijkse vraag’.