Eind 2020 werden de eerste ELSA Labs gelanceerd, waar overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers samen aan betrouwbare en mensgerichte AI-oplossingen werken die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Onlangs droeg Emile Aarts het leiderschap van de werkgroep over aan een nieuwe voorzitter Irvette Tempelman. Een goed moment voor een terugblik. (Stuk op de site van de NL AI Coalitie.)

Emile Aarts: “Wereldwijd gebeurt er veel op het vlak van artificiële intelligentie (AI). Vooral de VS en China zijn op dat vlak al heel ver. De focus in Europa ligt vooral op het ontwikkelen van een trustworthy and responsible AI die goed aansluit bij de normen en waarden van Europa. Het is overduidelijk dat de wereld AI-toepassingen nodig heeft die betrouwbaar zijn en die helpen met het oplossen van maatschappelijke problemen. AI met een menselijke maat. Mensgerichte AI dus.”

“Door toepassingen van generatieve methoden als ChatGPT is AI momenteel volop in het nieuws. Daarbij is het belangrijk om als NL AIC het belang te blijven benadrukken van de noodzaak van een mensgerichte focus.”