Onderzoekers van de TU/e, Xander de Wit en Federico Toschi, en de Universiteit van Chicago ontdekten hoe ze turbulente stromingen kunnen manipuleren om regelmatige patronen te creëren, zoals te zien in het vachtpatroon van een cyperse kat. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Turbulente stromingen worden gekenmerkt door het ongeordend uiteenvallen van grote wervelingen in kleinere wervelingen. En de patronen die ontstaan zijn verre van regelmatig. Om dit gedrag toch te kunnen modelleren, gingen TU/e-onderzoekers in samenwerking met de Universiteit van Chicago aan de slag met ‘oneven viscositeit’. Het kostte miljoenen uren aan simulaties op supercomputers om verbazingwekkend regelmatige patronen te creëren in turbulente stromingen.

Omdat turbulente stromingen zo nauw verbonden zijn met chaos, lijkt het ongegrond en enigszins verwarrend om te overwegen om regelmatige patronen te maken van de chaotische beweging van turbulente stromingen. Toch is dat gelukt.
Lees het hele artikel, over oneven viscositeit en inverse cascade, en over de enorme rekenkracht, op de site van de TUe.
Afbeelding: Xander de Wit/TUe.