Ongevraagd advies van een mannelijke collega of een uitleg van een vriend waar je niet op zit te wachten. Voormalig researchmasterstudent communicatiewetenschap Astrid Fokkema onderzocht het fenomeen mansplaining: het fenomeen waarbij mannen ongevraagd hele basale kennis delen met vrouwen. ‘Met zo’n ongevraagde uitleg laat een man blijken dat hij zich qua kennis superieur vindt aan de ander.’

“Ik vroeg me af het mogelijk is om (…) met behulp van de wetenschapsliteratuur empirisch te onderbouwen wat mansplaining nu precies is.’ Ze had drie hypothesen. “Allereerst vond ik uitspraken die passen bij de theorie dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus: de aanname dat mannen en vrouwen anders denken, voelen, communiceren en liefhebben. Uit een literatuurstudie blijkt echter dat de communicatieverschillen tussen mannen en vrouwen miniem en verwaarloosbaar zijn. Mansplaining is hiermee niet te verklaren.”

Verder onderzocht ze ‘better than average bias’: de neiging om te denken dat je beter bent dan het gemiddelde. Daar scoren mannen en vrouwen gelijk. En als laatste de ‘interpretation bias’: een vorm van cognitieve vooroordelen waarbij dubbelzinnige situaties als negatief of bedreigend worden ervaren. Daar scoren vrouwen hoger in als het gaat om het idee dat ze slechter zijn dan anderen – maar daarbij maakte het niet uit of ide ander man of vrouw was. Conclusie: er is nog geen theorie. Mannen lijken niet anders te communiceren dan vrouwen.

Lees het hele interview op de site van Univers.

 

Mansplaining
Deel via: