Het gebruik van mobiele klinieken om COVID-19-vaccins af te leveren kan de vaccinatiegraad aanzienlijk vergroten. Het verbeteren van “last mile”-problemen zoals toegankelijkheid heeft een positief effect op het aantal vaccinaties. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, vandaag gepubliceerd in Nature, uitgevoerd in rurale gemeenschappen in Sierra Leone.

In Sierra Leone, net als in andere arme landen, wonen veel mensen in afgelegen gebieden. Tijdens de pandemie koste het een persoon daar meerdere uren en een weekloon om een vaccin te bereiken.

Het rondbrengen van vaccins met deze mobiele klinieken kostte 33 dollar per persoon. Dat is 76% goedkoper is dan de gemiddelde kosten van andere vaccinatie campagnes (ongeveer $80). Daarom kan deze aanpak als voorbeeld dienen voor andere ontwikkelingslanden met een grote plattelandsbevolking in afgelegen gebieden. Transport om dorpen te bereiken maakt namelijk het grootste deel van de kosten uit bij gezondheidszorg. Het zou daarom volgens de onderzoekers efficiënt zijn om op dezelfde reizen ook andere gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor moeder en kind toe te leveren.

Lees het volledige bericht op de site van de WUR.

Beeld: Google Maps