De Nyiragongo wordt als één van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld wordt beschouwd. Toch proberen vulkanologen de onvoorspelbare Nyiragongo te voorspellen.

De Nyiragongo is een zeer actieve vulkaan, naar geologische normen, vertelt vulkanoloog Olivier Namur van de Afdeling Geologie aan de KU Leuven. “Met een actieve vulkaan bedoelen geologen een vulkaan die nu aan het uitbarsten is of die in de laatste duizend jaar uitgebarsten is.” De Nyiragongo voldoet vlotjes aan die definitie, met uitbarstingen om de twintig tot vijfentwintig jaar: de laatste vonden in 1977, 2002 en 2021 plaats.

Wat de Nyiragongo gevaarlijker maakt dan andere vulkanen, is de samenstelling van de lava, vervolgt Namur. “Het magma en de lava van deze vulkaan bevat weinig silica – denk aan bergkristal. Silica maakt lava stroperig, maar hier heb je dus lava bijna zo vloeibaar als water.” Bij de laatste uitbarsting van Nyiragongo baande de lava zich volgens schattingen baande aan een snelheid van misschien wel zeventig kilometer per uur een weg uit de vulkaan.

Fascinerende reportage met interviews en schitterende beelden op de site van KU Leuven.