De Wageningse microbiologen gaan een nieuw centrum oprichten op de campus: het Wageningen Microbiome Center (WMC). Initiatiefnemer Thijs Ettema: ‘We zien dat er heel veel microbiologie is in Wageningen.’

Sinds Thijs Ettema in 2019 werd benoemd tot hoogleraar Microbiologie bij Wageningen University & Research (WUR), is hij bezig om de zichtbaarheid en samenhang van het Wageningse onderzoek naar micro-organismen te vergroten. ‘Dan zie je pas goed hoeveel microbiologie er is in Wageningen’, vertelt hij. In totaal doen zo’n twintig Wageningse onderzoeksgroepen onderzoek aan microbiomen, ofwel gemeenschappen van bacteriën, archaea, virussen, schimmels, micro-algen of combinaties van deze micro-organismen en eencelligen.

Het microbieel onderzoek is verspreid over vier kenniseenheden. Onderzoekers bij de Agrotechnology and Food Sciences Group werken bijvoorbeeld aan cultures van micro-organismen voor de productie van voedsel en waardevolle biomoleculen, en maken gebruik van micro-organismen om water te zuiveren en energie te produceren. Andere groepen, van onder andere Wageningen Food Safety Research, bestuderen microbiële ziekteverwekkers en andere microben in relatie tot de veiligheid en kwaliteit van voedsel.

Onderzoekers in de Plant Sciences Group en Animal Sciences Group kijken onder andere naar micro-organismen in gewassen, de visteelt en veehouderij. En de microbiomen in de bodem worden onderzocht bij de Environmental Sciences Group van WUR en het Nederlands Instituut voor Ecologie, NIOO-KNAW, die ook deelneemt aan het Wageningen Microbiome Center.

Lees het hele bericht op de site van de WUR.

Deel via: