Bedrijven en organisaties verzamelen steeds meer data als ondersteuning voor hun dagelijkse functioneren. Gebruiken ze die data wel goed? Volgens Anna Wilbik, hoogleraar Data Fusion en Intelligent Interaction aan de Universiteit Maastricht, valt er meer uit data te halen. Ze werkt aan betere computermodellen die data uit meerdere bronnen combineren, en ze onderzoekt veiligere manieren voor het implementeren van de modellen.

“Tijdens mijn promotieonderzoek ontwikkelde ik methoden voor het omzetten van numerieke data in gewone, natuurlijke taal (natural language). (…) De meeste mensen begrijpen natuurlijke taal makkelijker dan getallen. We weten wat het cijfer op de snelheidsmeter in onze auto aangeeft, maar als het dashboard een wereld aan numerieke data laat zien, dan raken we de weg kwijt. Als je dan bedenkt dat de hoeveelheid data die een ziekenhuis produceert elke twee jaar verdubbelt, dan zie je dat het in begrijpelijke taal samenvatten van data steeds belangrijker wordt.”

Data Fusion, Federated Learning, Intelligent interaction: er zijn tal van nieuwe methoden waarmee Data Science vooruit kan gaan. Lees erover op de site van Maastricht University.

 

 

 

Beeld: rawpixel.com / Markus Spiske