DNA-replicatie is het proces waarbij cellen een exacte kopie maken van hun DNA in voorbereiding op de celdeling. Een belangrijk onderdeel van het complexe proces van DNA-replicatie is een moleculaire motor genaamd CMG. De essentiële taak van CMG is het scheiden van de twee DNA-strengen van de dubbele helix zodat deze kunnen worden gekopieerd. Een interdisciplinair team van onderzoekers van de TU Delft heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de beweging van CMG met een ongeëvenaarde resolutie samen te stellen en te visualiseren. Hun bevindingen maken de weg vrij voor toekomstige ontdekkingen op het gebied van DNA-replicatie.

CMG speelt een belangrijke rol bij het scheiden van de twee strengen DNA, dubbele helix, zodat de boodschap ervan kan worden gelezen en gekopieerd. “Begrijpen hoe CMG langs DNA beweegt is essentieel voor het begrijpen van DNA-replicatie”, aldus Daniel Ramírez Montero, onderzoeker en eerste auteur van de publicatie. Onderzoek naar DNA-replicatie is belangrijk, aangezien fouten in dit proces kunnen leiden tot genetische aandoeningen of kanker.

Een groep onderzoekers van de TU Delft onder leiding van Spinozalaureaat prof. dr. Nynke Dekker, in samenwerking met dr. John Diffley, groepsleider van het Francis Crick Institute, heeft een manier ontwikkeld om dit streng gecontroleerde proces buiten de cel te laten plaatsvinden en de beweging van individuele CMG moleculaire motoren te meten. (Dekker is ook winnaar van de fysicaprijs van 2023.)

Fascinerende beelden en meer uitleg op de site van TU Delft.

Deel via: