Overheidsbesluitvorming is ondoorgrondelijk en moeilijk te controleren. Veel besluiten zijn niet openbaar of door hun opmaak niet goed te analyseren door computers. Daarom pleit hoogleraar Anne Meuwese voor een overheid die zich kwetsbaarder durft op te stellen op het gebied van informatievoorziening rond het eigen functioneren.

“Het probleem zit erin dat veel data die een rol speelt in overheidsbesluitvorming privacygevoelig is”, legt Meuwese, hoogleraar Public Law and Governance of Artificial Intelligence bij de Leidse afdeling Staats- en Bestuursrecht, uit. “Neem bijvoorbeeld beschikkingen, besluiten van de overheid gericht aan een persoon of een bedrijf. Het is niet gek dat die niet openbaar zijn. Jij wilt ook niet dat jouw belastingaanslag of de hoogte van jouw lening bij DUO voor iedereen openbaar is. Maar er zijn wel manieren om de informatie in de beschikkingen te anonimiseren en te delen met wetenschappers. En daar mag de overheid wel assertiever in zijn.

Volgens Meuwese zou de overheid bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van synthetische datasets: datasets die gegenereerd zijn uit echte datasets waaruit de gevoelige gegevens gehaald zijn.

Meuwese benadrukt dat niet alleen wetenschappers, maar ook burgers meer toegang zouden moeten krijgen tot data die een rol spelen in overheidsbesluitvorming. Idealiter neemt de overheid zelf ook meer verantwoordelijkheid over de data die ten grondslag ligt aan overheidsbesluitvorming.

Interview op de site van Universiteit Leiden.