Op 8 november gaf Debra Roberts,sinds juni 2023 deeltijdhoogleraar aan de Universiteit Twente, het eerste Climate Colloquium getiteld: ‘Everything you need to know about climate change – latest findings from the IPCC’. Als medevoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en als medewerker van een lokale overheid in Afrika benadrukte ze de urgentie van klimaatmaatregelen: “Het is niet langer een kwestie van ‘of’ we de drempel van 1,5 graad opwarming van de aarde zullen overschrijden, maar eerder ‘wanneer’. Dit scenario vertegenwoordigt een gevaarlijke wereld, een die we nog nooit hebben meegemaakt. We moeten nu nadenken over hoe we dan moeten handelen.”

“Ingenieurs moeten misschien nadenken over de uitdaging voor de veerkracht van de infrastructuur, sociologen moeten misschien nadenken over de win-verliessituaties: welke sociale vangnetten heeft men in die tijd nodig.”

Bekijk de gehele lezing – in het Engels – op de site van UTwente en hoor haar spreken over ‘activism throught research’, en ‘activism is asking the really difficult questions and put the best minds behind it’.