Sneller, groener en goedkoper. Dat zijn momenteel de kernwoorden binnen de drukindustrie, die razendsnel innoveert. TU/e-onderzoeker Ruben Nicasy ontwikkelde een innovatieve methode om te bepalen hoe inkt door papier of karton wordt opgenomen om zo de printkwaliteit verder te verbeteren.

“Een gewoon vel papier is eigenlijk iets heel bijzonders. De complexiteit begint bij de vezels, want elke boom is anders. Elke vezel heeft zijn eigen unieke eigenschappen; er zijn er honderden verschillende. Sommige vezels zijn iets langer, andere wat steviger of dikker. En ze beïnvloeden het papier allemaal heel anders.” Naast de vezels worden er vulstoffen toegevoegd om de eigenschappen van het papier te verbeteren. Het papier kan ook een afwerkingsbehandeling krijgen.

Volgens Nicasy is kennis van het gedrag van papiervezels essentieel voor de implementatie van duurzame innovaties binnen de papier- en printindustrie. “Er bestaat nog veel onzekerheid over hoe inkt bijvoorbeeld precies wordt opgenomen door de individuele papiervezels. Dringt het door de vezel heen of loopt het langs het oppervlak? Via fundamenteel onderzoek naar papiervezels willen we de papier- en printindustrie instrumenten bieden om nieuwe toepassingen te ontwikkelen.”

Lees het hele stuk op de site van de TUe.

Nicasy wil eigenschappen van papier verbeteren.
Deel via: