Muziek is als een spiegel van de samenleving. Muziek is ook voorspellend en anticiperend, een voorbode van wat komen gaat. Al zien we dat vaak pas achteraf, aldus Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit. Hij doceert 20e- en 21e-eeuwse beeldcultuur en muziek en vertelt over de link tussen muziek en maatschappij.
Muziek weerspiegelt de tijdsgeest en heeft een verbindende functie. Mehring: “Het is een soort sonische culturele lijm tussen gelijkgestemde mensen. Denk aan protestgroepen, maar ook tieners. Muziek helpt hen om voorgaande generaties te confronteren. Het kan ons inspireren grote dingen te doen en een activisme ontketenen voor een gemeenschappelijk doel. Tegelijkertijd kan het in verkeerde handen ook een wapen zijn of door autoritaire regimes als een gevaar voor de samenleving worden beschouwd.”
Mehring onderzocht hoe het muzikale geluid van de bevrijding van Nederland in 1945 door de geallieerden klonk. “Meer dan 300 bevrijdingsnummers werden uitgebracht als bladmuziek, die je voor een paar centen kon kopen. Hoe die magische zomer van 1945 klonk? Natuurlijk brachten de Amerikanen en Canadezen hun jazz en swing met zich mee. Maar Nederlanders maakten ook verrassend veel marsnummers.
Interview op Radboud Recharge, met playlist, over muziek en technologie, AI als toekomstmuziek en muziek als potentiële bondgenoot.