In 2017 legde de Europese Raad strengere regels op aan de handel in emissierechten waardoor emissierechten fors duurder werden. Het gevolg is dat de bedrijven met een grote CO2-uitstoot na 2017 hun toevlucht zochten in meer belastingontwijking om de financiële impact van het Europese klimaatbeleid te verzachten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Kristof Struyfs van de Open Universiteit.

Het kan echter zijn dat bedrijven belastingontwijking gebruikten voor het financieren van ‘groene investeringen’. Daar vonden de onderzoekers geen bewijzen voor. De onderzoekers keken ook of zorg om het imago, maatschappelijk bewustzijn of media-aandacht invloed had op de vlucht naar belastingontwijking van bedrijven. Alleen voor media-aandacht zagen de onderzoekers een significant verschil: bij bedrijven die in de spotlights stonden, zag je minder belastingontwijking.

Tot slot onderzochten Struyfs en zijn collega’s het effect van overheidstoezicht (external monitoring) en intern toezicht (internal monitoring). Zij stelden vast dat de belastingontwijking alleen optrad bij bedrijven met weinig toezicht. Meer toezicht voorkomt dus het afwentelen van de kosten op de belastingbetaler.

Lees het hele bericht op de site van de OU.

Beeld: Mark Dixon. De afbeelding heeft niet direct te maken met de inhoud van het artikel.