Hailin Fu vond per toeval het chemische systeem dat zich gedraagt als celorganellen met goed gedefinieerde gescheiden vloeistofgebieden in een waterige oplossing. Ze volgde het spoor van de wetenschap tot het einde en beschrijft haar ontdekkingsreis en die van haar collega’s in een nieuw artikel dat zojuist verscheen in Nature.

Het komt zelden voor dat in een Nature-artikel alle auteurs van hetzelfde instituut komen. Dat in het nieuwe Nature-artikel van Hailin Fu en Bert Meijer alleen TU/e-onderzoekers voorkomen, getuigt van de originaliteit van hun bevindingen en de sterke samenwerkingsverbanden aan onze universiteit. “Dit is voor zover wij weten de eerste keer dat iemand dit gedrag beschrijft in synthetische supramoleculaire polymeren”, zegt Fu. “Dit synthetische systeem zou een platform kunnen worden waarmee we organische materialen onderzoeken om hun gedrag beter te begrijpen en te manipuleren. Dit kan het begin zijn van een nieuw onderzoeksgebied.”

“Ik begon de bekende vloeistof-vloeistof gescheiden waterige oplossingen zoals ze in de natuur voorkomen te onderzoeken met supramoleculaire polymeren om ze te stabiliseren. Daarbij zag ik intrigerende resultaten die mij fascineerden. Bert stelde toen voor om over te schakelen op een minder complex systeem om het fenomeen in meer detail te bestuderen.”

“Toen besloot ik over te schakelen op de UPy-oplossing. In het polymerensysteem dat ik koos om te bestuderen, keek ik naar wat er gebeurt met een druppel van mijn oplossing (zie kader over UPy) in water”, vervolgde Fu. “En toen zag ik dit vreemde fenomeen, waarbij er gebieden waren met een hogere concentratie polymeren en gebieden met een transparantere vloeistof.”

Lees het complete artikel op de site van de TUe.

Beeld: TUe